– Dette er en gledens dag for hele Norge og Ringsaker, endelig er en vaksine på plass, noe vi har ventet på lenge. Vi er veldig glade for å endelig være i gang med vaksinasjonen på våre sykehjem, sa kommunalsjef Sverre Rudjord.

Først ut i Ringsaker

Pasienter på sykehjemmene er de første som blir prioritert, og det oppleves en positiv holdning til vaksinen. Laila Dalby (85) ved Moelv sykehjem var første pasient til å bli vaksinert i Ringsaker i dag.

– Jeg har overhodet ikke vært i tvil om å ta vaksinen. Dette var ikke vondere enn et annet stikk det, sa Dalby etter at vaksinen var satt.

– Dette er en spesiell dag. Vaksinasjon er første skritt i riktig retning, snart trenger vi ikke å være så bekymret for hverandre, sa sykepleier Anastasia Zubytska som satte vaksinen. 

Ny levering i januar

Ringsaker kommune har nå fått om lag 280 av doser Pfizer-Biontech-vaksinen, som skal settes over tre dager i romjula.

– Vaksinen må tas i to doser for å gi full effekt. Alle som tar vaksinen vil få en ny dose etter tre uker, forklarer Rudjord. Logistikken rundt dette er det lagt planer for. 

Neste leveranse av vaksiner kommer tidlig i januar. Hvor mange doser kommunen da vil få er enda ikke klart. 

– Pandemien er ikke over selv om vi har startet vaksineringen i dag. Det er viktig at man fortsatt følger smittevernrådene. Men dette er starten på slutten, påpekte Rudjord.

Hvem blir prioritert?

Alle som skal få tilbud om vaksinen blir kontaktet etter hvert som det er deres tur. Vaksineringen skal foregå etter prioriteringen som er fastlagt av sentrale myndigheter: 

1. Beboere i sykehjem 
2. Alder 85 år eller eldre 
3. Alder 75 til 84 år 
4. Alder 65 til 74 år og enkelte personer 18-64 år med særlig høy risiko 
5. Alder 55–64 år med underliggende sykdom/ tilstand 
6. Alder 45–54 år med underliggende sykdom/ tilstand 
7. Alder 18–44 år med underliggende sykdom/ tilstand