Fire generasjoners landhandleri i Næroset
Harby Landhandel har vært et familieforetak for familien Harby siden 1920. Søsknene Kristian og Mari Elise driver nå landhandleriet som 4. genererasjons kjøpmenn, og har spesialisert seg på surdeigsbrød som bakes i deres eget bakeri.
– Det var min oldefar som startet Harby Landhandel, og vi er stolte av å kunne føre hans livsverk videre. På den tiden var bygda et naturlig stoppested med hest og kjerre på vei til fjells. Det var hovedvei gjennom gårdstunet vårt, bakeri og overnatting i nabohusene. Landhandelen solgte da både dynamitt, klær, mat og sysaker, forteller Mari Elise.
Familiebedriften består nå av en stor Kiwi-butikk med et koselig landhandleri i samme lokale. Her får lokalbefolkningen og tilreisende kjøpt fersk bakst, lokale og internasjonale delikatesser. Et steinkast unna ligger deres eget bakeri, hvor både surdeigsbrød og søtbakst blir til.
Vokst opp mellom hylleradene
– Da vi var små var vi alltid med mor og far i butikken, satt i handlevogna eller lekte mellom hylleradene. Vi bodde i andre etasje over butikken, og ruslet bare ned trappa. Det å drive butikk var en livsstil. Vi ble alle en del av en stor familie med syv-åtte ansatte, og det var trygt å vokse opp slik. Da det ble pakket pultost i butikken, kunne man godt kjenne lukta opp til oss, minnes hun.
– Som ungdommer jobbet jeg og søsknene mine i butikken i ferier og helger. Jeg har hatt en veldig fin barndom i Næroset, og etter mange år i Oslo valgte jeg å flytte med mann og barn tilbake til bygda. Broren min startet landhandelen for åtte år siden samtidig som vi åpnet ny Kiwi-butikk. Etter at jeg flyttet hjem, og i takt med at handelen vokste, ble dette en naturlig og spennende arbeidsplass for meg. Vi har så utrolig mange hyggelige kunder, og folk setter så stor pris på tilbudet vårt. Vi føler oss verdsatt, og det betyr mye, sier hun.
Mari Elise og familien har bosatt seg kun et steinkast fra landhandleriet, med Mari Elises foreldre som nærmeste nabo.
– Ungene setter veldig pris på å bo rett ved siden av besteforeldrene sine, og de kommer ofte tuslende over veien til landhandleriet, hvor de vet at det alltid er snurrer og vafler å få. Jeg har begynt å reflektere litt over det nå; at historien gjentar seg. De kommer hit og leker bak kassa slik som jeg og søsknene mine gjorde, og det er jo artig å se.
Nytt landhandleri i gammel stil
Da den nye Kiwi-butikken skulle åpnes i 2016, ønsket familien Harby å bygge opp igjen et landhandleri i tilknytning til dagligvareforretningen. Det var viktig å bevare sjarmen til oldefarens landhandleri, og de valgte å bygge etter tegninger fra hvordan det så ut da han drev. De gjenbrukte også mye av inventaret.
– Dette skal være et sted hvor det er koselig å stoppe innom og ta seg en pust i bakken. Mange stresshandler nå om dagen, men her kan man kjøpe seg en god kopp kaffe og slappe av litt mellom slagene, enten innendørs foran peisen eller på uteserveringen, sier Mari Elise.
– Vi har brukt opp igjen mange av tingene som oldefar hadde i sin butikk; en gammel kaffekvern, kassaapparat og den originale kjøpmannsdisken. I disken ser man faktisk skuddhull fra krigen, så landhandleriet har en god del historie ved seg. Også har vi vært bevisste på å bruke lokale snekkere til å lage møbler som står i stil med det gamle og ligner på det som var, forteller hun.
Surdeigsbrød i verdensklasse
I landhandleriet selges vafler, påsmurte rundstykker, pistasjesnurrer, kanel- og kardemommesnurrer, kaffe og de populære surdeigsbrødene.
– Vi har få, men veldig gode og ekte varer fra eget bakeri. Kristian har vært vært lidenskapelig hobbybaker i mange år, og har spesialisert seg på surdeigsbrød. Han bygget opp bakeriet for tre år siden, og er brennende opptatt av å lage de sunneste beste brødene tilgjengelig. Brødene er naturlige hevede med økologisk norsk urkorn. Et veldig godt håndverk som vi er stolte av. Brødene har blitt populære, og nå eksporterer vi til Schønberg på Hamar og Tjønnås Delikatesser på Gjøvik, sier Mari Elise.
Næroset er definert som typisk turiststed, og Kiwi-butikken og landhandleriet holder derfor søndagsåpent hele året. Dette er det mange hytteturister og andre tilreisende som benytter seg av.
– Det er mange fjellfolk som kommer innom og kjøper et godt brød, en god ost og syltetøy, gjerne i kombinasjon med nykvernet kaffe. Rundt høytidene påske og jul får vi nesten ikke bakt nok. Onsdag i påsken solgte vi cirka 150 brød. Da makser vi kapasiteten. I vanlig sesong er landhandleriet åpent fra torsdag – søndag, og fra 24. juni og hele juli er vi åpne hver dag. Landhandleriet og Kiwi drar stor nytte av hverandre, og fungerer veldig godt sammen, påpeker hun.
Gode minner
– Foreldrene mine er fortsatt mye i butikken. Far er litt vaktmester som ordner med uteområdet, skifter lyspærer og sitter i kassa ved behov. Nå har han pensjonert seg, men dette er jo livsverket til mor og far, og han synes det er koselig å komme innom og skravlet litt med kundene.
– Jeg har utrolig gode barndomsminner fra butikken og oppveksten, og det er fint å tenke på at historien bevares fra da oldeforeldrene mine startet opp i 1920. Mor og far har nå fått fem barnebarn, og kanskje femte generasjon kjøpmenn fra Harbyfamilien er født, undres hun.