Fra 15. april til 15. september er det forbudt å tenne opp bål og grill i, eller i nærheten av, skog og annen utmark. Ved grilling i egen hage, og på områder som er langt unna skog og utmark, gjelder den alminnelige aktsomhetsplikten. Dette innebærer at du må være forsiktig, ansvarsfull og bålet må være fullstendig slokket før du forlater stedet. 

– Man kan grille og tenne bål i for eksempel i hager eller på tilrettelagte grill- og bålplasser i parker. Bruk sunn fornuft, og husk at glørne ulmer lenge. Lengre enn mange tror. Hell derfor vann på ildstedet før du forlater det, så du er 110% sikker på at brannen ikke blusser opp igjen, sier Tommy Simensen, leder forebyggende i Ringsaker brannvesen.

Engangsgriller må slokkes

Hvis du bruker engangsgrill, må du huske å vurdere brannfaren mot underlaget. Under engangsgrillen blir det varmt og underlaget kan fort ta fyr eller bli skadet av varmen. Sett aldri grillen direkte på bakken.

– Vi ser stadig at det oppstår brann i søppelbøtter fordi folk kaster engangsgriller uten å ha forsikret seg om at de er helt slokt. Man bør heller ikke tenne opp en engangsgrill rett på bakken. Det skal ikke mye til før det tar fyr i tørt gress, understreker Simensen. 

Bålbrenninger må meldes

Selv om det er generelt bålforbud, kan kommunen likevel gi tillatelse til å tenne bål, hvis du søker om dette. Dette gjelder for eksempel sankthansbål og halmbrenning. 

– Man skal alltid melde og søke om bålbrenning. Sammen med brannvesenet vil kommunen se på hvor det søkes om å få tenne bål, brannfaren og værforholdene. Bålbrenning skal meldes til 110-sentralen, sier brannmester Ole Jacob Fodnes. 

Til slutt kommer Ringsaker brannvesen med noen tips til deg som vurderer å tenne bål: 

  • Sjekk skogbrannfaren der du bor. For tørt? Dropp bålet!
  • Tenk over plassering av bålet i forhold til nærliggende brennbart materiale
  • Tenk over vindretning og vindstyrke
  • Unngå å brenne materiale som gir gnister (papir, bartre, lyng og lignende)
  • Sett deg inn i lokale bestemmelser. I verneområder kan også andre regler gjelde.
  • Og en siste huskeregel: Forlat aldri bålet før du er sikker på at det er skikkelig slokket!